Energiebespaartips

Zelf energie besparen? Wij zetten tips op een rij

Elektriciteit
Vervang uw oude koelkast en andere huishoudelijke apparaten op tijd. Moderne A+ apparaten zijn veel zuiniger. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, hang vaker de was op ook al heeft u een droger en laat de tv niet aan als niemand kijkt.

Sluipverbruik: Het is beter om oudere apparaten die op standby staan echt uit te zetten ’s nachts. Zet deze apparaten dus volledig uit na gebruik. Een stekkerdoos met aan/uit schakelaar is hierbij handig.

Warm water
Gebruik een waterbesparende douchekop. U zult het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douch maximaal 5 minuten per keer. Het blijkt dat we gemiddeld nog wel 9 minuten onder de warme douche staan.

Verwarming

 

  • Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent. Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden als u thuis bent. Met elke graad bespaar je gas en dus geld. Dit kan gemiddeld 200 euro per jaar schelen.
  • Zet uw thermostaat 's nachts op 15 graden. Maar: heeft u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Voor Nul op de Meter woningen geldt het advies om de temperatuur de hele dag hetzelfde te houden.
  • Zet de thermostaat overdag op 15 graden als er niemand thuis is. Bij vloerverwarming 17 tot 18 graden.
  • Doe de gordijnen ’s avonds dicht.

Voor meer tips om te besparen op uw energieverbruik verwijzen we u graag naar de website van Milieu Centraal en de site van de rijksoverheid Zetookdeknopom.nl