Energietoeslag van 800 euro: misschien heeft u er wel recht op!

Publicatiedatum: 24-06-2022

 

De energietoeslag van 800 euro: misschien heeft u er ook wel recht op!

U heeft het vast gemerkt: gas en elektriciteit is veel duurder geworden. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil mensen met een laag inkomen helpen. Dat doen ze met de energietoeslag. De energietoeslag is een bedrag van 800 euro.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?
U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering hebt of omdat het salaris is van uw werk. Verdient u net iets meer dan het sociaal minimum? Vraag dan bij de gemeente Alphen aan den Rijn na of u recht heeft op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid.

Hieronder ziet u hoeveel u maximaal mag verdienen om de energietoeslag te krijgen.

Hoeveel is 120% van het sociaal minimum?
Leefvorm                                   Netto maandinkomen  (inclusief vakantietoeslag)
Alleenstaand,                             € 1.310,05
21 jaar tot pensioenleeftijd

Alleenstaande ouder,                  € 1.310,05
21 jaar tot pensioenleeftijd

Gehuwd of samenwonend,         € 1.871,50
21 jaar tot pensioenleeftijd

Alleenstaand en gepensioneerd   € 1.455,67

Gehuwd of samenwonend             € 1.971,05
en gepensioneerd

Hoe vraagt u de energietoeslag aan van ongeveer € 800?
U vraagt de energietoeslag aan bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit is mogelijk als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW- IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch. Energietoeslag ontvangen heeft geen gevolgen voor uw uitkering of toeslagen.

Werkt u, maar verdient u niet veel?
Vraag de energietoeslag dan aan bij de gemeente. Doe dat ook als u niet zeker weet of u er recht op hebt. De gemeente laat u dan weten of u de toeslag krijgt. Als u te veel verdient, dan wijst de gemeente uw aanvraag af. U ontvangt dan geen toeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete. En er zijn ook geen andere vervelende gevolgen.

Wilt u meer weten over de energietoeslag? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid

 

Deel deze pagina