12 Nul Op de Meter-woningen in Hazerswoude-Rijndijk

Op 22 en 23 januari 2020 hebben de nieuwe huurders de sleutels ontvangen.
Zij zijn bij Habeko wonen de eerste huurders van een Nul Op de Meter-woning.

Wonen in een NOM-woning
Voor Habeko wonen is een aantal zaken belangrijk: betaalbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid.
We willen onze huurders betaalbare, comfortabele en duurzame woningen aanbieden.
Betaalbaarheid is voor ons een acceptabele huurprijs en lage energiekosten.

Daarom bouwen wij onze eerste Nul Op de Meter-woningen.
Deze woningen zijn gebouwd zonder gasinstallatie, maar met een installatie die door middel van zonnepanelen energie opwekt.
Een warmtepomp verwarmt de woning en het water.
Huurders betalen een energieprestatievergoeding (EPV) aan ons.
Dit om de extra investering die nodig is om een NOM-woning betaalbaar te maken.

Brochure NOM-woningen en plattegronden
Artikel over NOM-woningen

Wat is een NOM-woning?
Een NOM-woning is een woning die net zo veel energie opwekt als de woning verbruikt, bij een gemiddeld verbruik. Dat betekent dat de energiemeter in de woning aan het einde van het kalenderjaar per saldo op nul kan staan. Er wordt dan dus niet meer energie verbruikt, dan er wordt opgewekt. Hierdoor is de energierekening laag. Een NOM-woning heeft geen gasinstallatie. Dit betekent dat de woning niet aangesloten is op een gasnetwerk. U kookt bijvoorbeeld elektrisch.

Waarom heet het NOM?
Een gemiddeld huishouden heeft genoeg aan de energie die het huis opwekt. Als dit zo is, staat uw meter na een jaar gemiddeld verbruik (weer) op nul. De werkelijke stand van de meter hangt af van de weersomstandigheden en uw eigen energieverbruik. Houden u en uw eventuele huisgenoten van lang en veel douchen, heeft u veel apparatuur aan en zet u de temperatuur graag een graadje hoger, dan zal de woning meer verbruiken. Dat is niet erg, maar dan zal de meter niet meer op nul staan.

Wat is EPV?
EPV staat voor energieprestatievergoeding. De EPV betaalt u aan ons vanwege de extra kosten die we maken om uw huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Daarvoor krijgt u van ons een energiebundel die u maandelijks kunt gebruiken. Heeft u meer energie nodig dan binnen uw bundel valt? Dan betaalt u bij. U hoeft niet bang te zijn dat u geen stroom of warm tapwater meer heeft als uw bundel op is.

Deel deze pagina