Dorpskernen

  Dorpskernen

 • Hazerswoude-Dorp

  Hazerswoude-Dorp
  Hazerswoude-Dorp is één van de kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het dorp ligt in het Groene Hart en heeft een echt dorpse sfeer. Het is ook een oud dorp. De hervormde kerk dateert van 1664. Het dorp heeft ongeveer 5700 inwoners die leven in 2200 huishoudens. Het dorp ligt midden tussen de plaatsen Leiden, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Zoetermeer.

  Habeko wonen is de woningcorporatie in dit dorp
  Bijna een kwart van de huishoudens woont in een woning van Habeko wonen. Wij hebben hier ruim 500 woningen waarvan ruim tweederde eengezinswoningen. Het aantal appartementen gaat de komende jaren stijgen, door nieuwbouwplannen. Op dit moment realiseert Habeko wonen 24 appartementen en 6 eengezinswoningen in de Van den Boschstraat.

  Goed bereikbaar
  Hazerswoude-Dorp is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Er zijn busverbindingen naar Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Zoetermeer en Den Haag. Ons kantoor zit aan de Dorpsstraat 48 in Hazerswoude-Dorp. Op vijf minuten lopen van de bushalte en op 20 meter van het parkeerterrein bij het Raadhuisplein.

  Voorzieningen
  Hazerswoude-Dorp heeft een klein winkelcentrum met daarin winkels voor alle dagelijke boodschappen. In het winkelcentrum zitten onder andere een supermarkt, drogist, bakker, slager, bloemen- en boekwinkel. In het dorp is ook een rijk verenigingsleven. Veel voorzieningen worden draaiend gehouden door vrijwilligers. Zo is er een openlucht zwembad dat draait op vrijwilligers.Er zijn 3 basisscholen en 1 middelbare school in Hazerswoude-Dorp. De middelbare school biedt vmbo, havo en kader. Alleen vmbo-t leerlingen kunnen hier examen doen. Havo leerlingen moeten na drie jaar naar Alphen aan den Rijn en kaderleerlingen na twee jaar.

 • Hazerswoude-Rijndijk

  Hazerswoude-Rijndijk
  Hazerswoude-Rijndijk ligt langs de Oude Rijn en is een dorp in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het heeft ongeveer 5400 inwoners die leven in 2300 huishoudens. Hazerswoude-Rijndijk ligt tussen Alphen aan den Rijn en Leiden en bestaat uit de Rijndijk zelf en iets verder aan de Oude Rijn gelegen buurtschap Groenendijk. Aan de andere kant van de Oude Rijn ligt Koudekerk aan den Rijn.

  Habeko wonen is de woningcorporatie in dit dorp
  Bijna een kwart van de huishoudens woont in een woning van Habeko wonen. Habeko wonen heeft nu 500 woningen, waarvan meer dan tweederde eengezinswoningen. Door de bouw van het nieuwbouwcomplex Rijnveste, zijn er dit jaar 30 levensloopbestendige appartementen toegevoegd.

  Goed bereikbaar
  Hazerswoude-Rijndijk is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. De N11 geeft een directe verbinding naar Alphen aan de Rijn en Leiden en sluit aan op de A4 en A12. Er zijn busverbindingen naar Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Zoetermeer en Den Haag. In de toekomst kan ook gebruik gemaakt worden van de trein. Het plan van de provincie is om in 2018 station Hazerswoude-Koudekerk te realiseren dat ligt aan de lijn Leiden - Utrecht.

  Voorzieningen
  Hazerswoude-Rijndijk heeft een klein winkelgebied met daarin twee supermarkten en aantal andere winkels voor dagelijkse boodschappen. In het aan de overkant gelegen Koudekerk aan den Rijn is ook een winkelcentrum en kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van het openlucht zwembad. Er zijn 2 basisscholen aan de Rijndijk. Voor de middelbare school moeten leerlingen naar Hazerswoude-Dorp, Alphen aan den Rijn of Leiden.

 • Koudekerk aan den Rijn

  Koudekerk aan den Rijn
  Koudekerk aan den Rijn is een dorp in het Groene Hart met een echte dorpse sfeer. Het heeft een oude geschiedenis die teruggaat tot in de 12e eeuw. Tot 1991 was het een zelfstandige gemeente en inmiddels is het één van de kernen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het ligt aan de Oude Rijn tussen Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Aan de overkant van de Oude Rijn ligt Hazerswoude-Rijndijk. Het dorp telt ongeveer 4200 inwoners en telt bijna 1800 huishoudens.

  Habeko wonen is de woningcorporatie in dit dorp
  Bijna een derde van de huishoudens woont in een woning van Habeko wonen. Habeko wonen heeft nu 530 woningen, waarvan tweederde eengezinswoningen.

  Bereikbaarheid
  Koudekerk aan den Rijn is met de auto bereikbaar via de autoweg N11, afslag Hazerswoude-Rijndijk. Er is een brug over de Oude Rijn van Hazerswoude-Rijndijk naar Koudekerk aan den Rijn. De bus 169 die van Leiden naar Alphen aan den Rijn gaat stopt in het dorp. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van het ruimere aanbod aan openbaar vervoer in het aan de overkant van Oude Rijn gelegen Hazerswoude-Rijndijk. De provincie is van plan om aan de Rijndijk in 2018 het station Hazerswoude-Koudekerk te openen.

  Voorzieningen
  Koudekerk aan den Rijn heeft een klein winkelcentrum met daarin een supermarkt en enkele andere winkels voor dagelijks voorzieningen. Er zijn 2 basisscholen in Koudekerk aan den Rijn. Het dorp kent een actief verenigingsleven. Het openlucht zwembad draait ook op de inzet van vrijwilligers.

 • Benthuizen

  Benthuizen
  Benthuizen is een dorp in de gemeente Alphen aan den Rijn ten noord-noordoosten van Zoetermeer. Al in de 13e eeuw komt de naam Benthuyzen voor in documenten. De plaats telt ongeveer 3300 inwoners en 1250 huishoudens. Het dorp kent nog een sterke kerkelijke cultuur.

  Habeko wonen is de woningcorporatie in dit dorp
  Ruim een vijfde van de huishoudens woont in een woning van Habeko wonen. Habeko wonen heeft nu 260 woningen. Ruim de helft hiervan is eengezinswoningen en daarnaast is er een groot aantal verschillende typen woningen. Habeko wonen werkt op dit moment aan 12 nieuwe appartementen in het project Bentwoudpark.

  Bereikbaarheid
  Benthuizen is via de N209 goed bereikbaar. Met de bus heeft het verbindingen met Den Haag, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. De bus naar Zoetermeer stopt ook in Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk.

  Voorzieningen
  Benthuizen heeft een klein winkelcentrum met daarin een supermarkt. Er zijn 2 basisscholen in Benthuizen. Voor het middelbaar onderwijs kunnen leerlingen naar Zoetermeer. Het dorp kent een actief verenigingsleven. Benthuizen grenst aan Zoetermeer, dat uitgebreide voorzieningen kent.