Tips voor een gezond en droog huis
De lucht is drukkend en ruikt muf. De ramen zijn vaak beslagen, de muren voelen klam aan. Het behang laat los en er groeit schimmel op het plafond. U heeft veel last van vocht in huis. Wat kunt u daaraan doen? Hier leest u een paar tips.

Goed ventileren is erg belangrijk
Zorg dag en nacht voor een 'zachte' ventilatie. Bijvoorbeeld door het open zetten van een klepraampje of ventilatierooster. Laat ook uw woning minstens een half uur per dag goed doorluchten. Of nog liever: twee keer per dag een kwartier. Bijvoorbeeld s' ochtends vroeg. En s' avonds na het eten of vlak voor het naar bed gaan. Zet wel eerst de verwarming wat lager, om onnodig warmteverlies te voorkomen.

Goed ventileren bespaart energie
In een goed geventileerde woning heeft u minder stookkosten. Want een vochtige woning is moeilijker warm te krijgen. Met goed ventileren zorgt u dus niet alleen voor een gezond huis, u bespaart ook geld!

Problemen met vocht? Het komt vaak door condens
Vaak denken mensen dat vochtproblemen komen door lekkages, optrekkend grondwater of doorslaande muren. Maar meestal komt het door condens. Zit er te veel vocht in de lucht? Dan slaat dat neer in de vorm van kleine waterdruppels. U veroorzaakt dat vocht zelf: ademen, de vaat wassen, koken, douchen, was drogen. In een gewoon huishouden leidt dit tot zo'n 6 tot 10 liter vocht per dag. Dat is een emmer vol!

Als ventileren niet helpt
Beter ventileren helpt niet altijd. Soms is een bouwkundig gebrek de oorzaak. Bij geïsoleerde woningen kan dat veel overlast veroorzaken. De kruipruimte onder de woning kan bijvoorbeeld te vochtig zijn, waardoor er extra vocht door het huis dringt. Dat kan leiden tot 'koude bruggen'. Dat zijn delen van de wand of vloer die door bouwfouten of een slechte isolatie koud blijven. Dat leidt tot condens.

Wij onderzoeken het graag voor u
Is uw woning erg vochtig? Ga dan eerst na of u wel genoeg ventileert. Helpt dat niet? Dan onderzoeken wij waar het vocht vandaan komt.

Hoe voorkomt u schimmel in de badkamer?
De volgende tips helpen:

- Zet tijdens en na het douchen een raampje open.
- Klaar met douchen? Maak de tegels en grond droog. Dan hoeft er minder water te verdampen.
- Schimmel? Dit kunt u te lijf gaan met een oplossing van water en azijn. Of met alcohol 60 tot 70 procent. Draag wel handschoenen.
- U kunt het plafond schilderen met anti-schimmelverf. Dit is een speciale verf die giftige bestrijdingsmiddelen bevat en schimmelvorming voorkomt. Maar: het is geen milieuvriendelijke verf.