Ventileren: even een raampje open is niet voldoende!

De winterperiode komt eraan: de kachel gaat aan, de ventilatieroosters gaan dicht. Dit is geen goede combinatie!

Geen kieren, geen (natuurlijke) ventilatieVroeger ging ventileren bijna vanzelf. Er waren immers genoeg kieren in de huizen. Maar bij nieuwbouwhuizen van tegenwoordig is dat niet meer zo. Daarom worden de huizen dus niet meer op een natuurlijke manier geventileerd.

Schimmels en beestjes
Waarom is ventilatie zo belangrijk? Zonder goede ventilatie neemt de luchtvochtigheid toe en wordt het vochtig en muf in huis. Een ideaal klimaat voor schimmels en huisstofmijt, die klachten kunnen veroorzaken als hoofdpijn, hoesten, allergie├źn en luchtwegaandoeningen. Een vochtig huis zorgt ook voor langdurig beslagen ramen en schimmel op de muren.

'Even een raampje open'
'Ik zet altijd wel even een raampje open', zeggen mensen vaak. Maar luchten is iets anders dan ventileren. Het betekent 24 uur per dag de lucht verversen. Dus als de ventilatieroosters in de winter dichtgaan of nooit worden schoongemaakt, ligt een ongezond binnenklimaat op de loer.

Ons advies: laat roosters open staan, open de ramen het liefst dagelijks minimaal een half uur en maak ventilatieroosters en het ventilatiesysteem regelmatig schoon. Schone lucht is nodig voor een gezond leefklimaat!